‘Voorbij het leven’, zo heet mijn bedrijf. Mijn eigen beleving is dat een mens, ook na zijn of haar overlijden, in zekere zin gewoon blijft bestaan. Bram Vermeulen heeft het destijds mooi verwoord: ‘Ik ben pas dood als jij mij bent vergeten.’ We houden de ander bij ons, voorbij het leven, wanneer we de herinnering in leven houden, de verhalen blijven vertellen en de beelden blijven delen.

Mijn naam is Rob Jak, van oorsprong opgeleid tot ontwerper en jarenlang actief geweest als vormgever/meubelmaker. Sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaartbranche; als uitvaartverzorger bij coöperatie DELA en aansluitend bij een kleinere particuliere uitvaartonderneming. Nu werk ik als zelfstandig begeleider van afscheidsdiensten. In al deze jaren heb ik mij kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben en hoe ik invulling geef aan mijn bijzondere werk.

Mijn toegevoegde waarde zit hem, naar mijn mening, onder andere in het meebrengen van rust in deze vaak hectische periode. Ik werk vaak intuïtief en improviseer als het nodig is, beweeg gemakkelijk mee in het moment. Mijn doel is eigenlijk heel helder. Om tijdens zo’n essentiële ervaring ‘het ondraaglijke even draaglijk te maken’: een compliment dat mij ooit gemaakt is en wat verworden is tot de kern van wat ik wil. Het omschrijft voor mij scherp en duidelijk de zingeving van wat ik doe. Het afscheid is vaak al zwaar genoeg, het is niet aan mij om het nog eens zwaarder te maken.